Kiedyś już pisałam o korzyściach płynących z jedzenia sezonowo dostępnych warzyw i owoców. Zamiast jednak linkować teksty, z których nie wrócicie już tutaj - streszczę Wam: JEST TANIEJ I ZDROWIEJ.
Taniej, bo produktów nie trzeba specjalnie chodować. A zdrowiej, bo nie podlegają obróbce termicznej i transportowi. Jedzenie świeżo rosnących na polu botwinki, brukselki, kalafiora sprawi, że odciążymy portfel. Odejdziemy też od nieśmiertelnej pomidorowej i rosołu. Tyle niesamowitych potraw kryje się w produktach regionalnych i sezonowych! Zwykła jajecznica z dodaną w czerwcu cukinią pachnie latem i kojarzy się z wycieczkami za miasto. Krem z zielonych czy białych warzyw też smakuje inaczej - dodaje wigoru, ożywia, sprawia, że czujemy się pełni energii. A zwykłe, wieczorne kanapki w końcu mogą odetchnąć od pomidora i szynki z serem. Można je w końcu ozdabiać różnymi rodzajami sałat i warzyw. Do filmu chrupać zamiast chipsów zieloną kalarepkę - bezcenne.
Podam Wam kilka gotowców, które sami w domu stosujemy. Dania obiadowe, śniadaniowe - wszystko, czego moglibyście potrzebować na najbliższy miesiąc. I to zgodnie z kalendarzem działkowca!
Taniej, bo produktów nie trzeba specjalnie chodować. A zdrowiej, bo nie podlegają obróbce termicznej i transportowi. Jedzenie świeżo rosnących na polu botwinki, brukselki, kalafiora sprawi, że odciążymy portfel. Odejdziemy też od nieśmiertelnej pomidorowej i rosołu. Tyle niesamowitych potraw kryje się w produktach regionalnych i sezonowych! Zwykła jajecznica z dodaną w czerwcu cukinią pachnie latem i kojarzy się z wycieczkami za miasto. Krem z zielonych czy białych warzyw też smakuje inaczej - dodaje wigoru, ożywia, sprawia, że czujemy się pełni energii. A zwykłe, wieczorne kanapki w końcu mogą odetchnąć od pomidora i szynki z serem. Można je w końcu ozdabiać różnymi rodzajami sałat i warzyw. Do filmu chrupać zamiast chipsów zieloną kalarepkę - bezcenne.
Podam Wam kilka gotowców, które sami w domu stosujemy. Dania obiadowe, śniadaniowe - wszystko, czego moglibyście potrzebować na najbliższy miesiąc. I to zgodnie z kalendarzem działkowca!
Śniadania z jajkiem
Jajko sadzone (lub względnie jajecznicę czy omlet) możecie urozmaicić absolutnie wszystkim. Osobiście uwielbiam podsmażoną cukinię podaną z jajecznicą i posypaną szczypiorkiem. Kiedy robię cukinię z omletem zamiast szczypiorku dodaję łyżkę serku grani z Biedronki. A jeśli wybieram sadzone - gotuję do nich szparagi.
Zupy z zielonych warzyw
Można je zrobić z absolutnie wszystkiego. Nasza ostatnia kompozycja uwzględniała kalarepkę, brokuły, trochę pora. Czasami dodaję też szparagi i seler naciowy. Zupa z liśćmi szpinaku też wyborna. Warzywa można łączyć absolutnie dowolnie. Na koniec dosypać łyżeczkę soli i wrzucić ząbek czosnku do smaku. Po ugotowaniu całość zmiksować i doprawić na talerzu olejem z dyni i parmezanem. Można posypać grzankami - mówię Wam - pyszne!
Makarony
Makarony wczesnym latem (albo późną wiosną) zawsze w cenie u nas w domu. Dzieci zjadają je chętnie a i roboty przy tym niewiele. Ważne to wybrać warzywo, które będzie naszym "pierwszym" składnikiem. Wokół niego komponujemy pozostałe smaki. Np. makaron z cukinią potrzebuje jakiegoś zaostrzenia smaku choćby w postaci sera gorgozola. Ser można roztopić na patelni z podsmażoną cukinią i polać takim sosem makaron. Świetnie smakuje długim spaghetti. Za to brokuły świetnie sprawdzą się wzbogacone o serek mascarpone i ząbek czosnku. Do takiego dania lepsze będą kokardki albo rurki. Makaron ze szparagami (pokrojonymi oczywiście) doprawiamy za to tylko oliwą i czosnkiem. Pasta dowolna.
Sałatki
Sałatki też nie muszą być nudne. Świetnie sprawdzają się na kolację - lekkie i smaczne na bazie z rucoli czy liści szpinaku. Można dodać do nich cokolwiek macie akurat w domu - warzywa, owoce, mięsa, sery, ryby. Najbezpieczniejszy dressing to odrobina oliwy z solą - pasuje do wszystkiego.
A Wy? Co jecie w czerwcu?
Pozdrawiam,
Olga
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz.